MİCA Kripto Varlık Piyasa Mevzuatı data-sizes=

MİCAKripto Varlık Piyasa Mevzuatı

Avrupa Konseyi Kripto Varlık Piyasa Mevzuatını (MİCA) oy birliği ile kabul etti.

 

 

 

MİCA  ,  Kripto Varlık piyasası için devrim niteliğinde ve çok önemli detayları içinde barındıran bir düzenleme.  Peki nedir bu MİCA?

MİCA (Markets in Crypto Assets) Türkçe'ye çevirdiğimizde   Kripto Varlık Piyasa Mevzuatı denilebilir.  AB Konseyinin  AB finansal hizmetler  mevzuatındaki  boşluğu doldurmak için müzakere yetkisini 24 Kasım 2021'de kabul etmiş ve   30 Haziran 2022'de varılan geçici bir anlaşmayla sona erdirmişti. Avrupa Konseyi   Kripto Varlık Piyasa Mevzuatını (MİCA) 16 Mayıs 2023 tarihinde  oy birliği ile  kabul etti.  MİCA resmi onayın ardından uygulamaya alınmasının  18 ay gibi bir süre olacağı öngörülmektedir. Bu sürede bu hizmeti veren kripto para sağlayıcıları , saklayıcıları  kendilerini  yasaya uygun haline getirmeleri gerekecek.Bugüne kadar  kripto varlıklar   alanında yapılmış  en kapsamlı  ve en önemli yasa diyebiliriz. 

MICA kripto varlıkları 3  kategoriye ayırmıştır:
 

• E-para tokenleri  (e-money tokens ), Fiat para birimine sabitlenmiş mevcut elektronik paralar 
• Varlık temelli  token’ler (asset-referenced tokens, stablecoin)
• Diğer Kripto Varlıklar  ( Bitcoin  vb. varlıklar )

 

Yasa,  Varlık temelli  tokenler (stablecoin)  ve E-para tokenlerinin  ihracı  ve pazarlanmasını , Diğer Kripto Varlıklardan ayrı hükümlere tabi tutmuştur. Yasada lisans, denetim ve gözetimleri  çok detaylı bir şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca MiCA'da  kripto varlıklarla  ilgili hizmetler  düzenlenmiştir.  Bu hizmetler ;

•Kripto varlıklar borsası itibari para birimleri karşılığında kripto varlıkların  alım, satım hizmetleri,
•Kripto varlıkların diğer  kripto varlıklarla  takası,
•Kripto varlıkların gözetimi , saklanması veya kontrol altında tutulması,
•Kripto varlıkların  talep eden 3. kişilere tahsis edilmesi , pazarlanması,
•Kripto varlıklar için  tüm sistemin ve çoklu taraflı sistemlerinin yönetilebilmesi  için  işlem platformunun  yönetilmesi,
•Kripto varlıkların  transfer hizmet ,
•Kullanıcılar   için sözleşmeye uygun yatırım- yönetim hizmetleri , 
•Aracı kurumların,  alım- satım emirlerinin  yerine getirmesi, 

 

MİCA'da çerçeve oldukça  geniş tutulmuş olup yasa uygulanmaya başlandığında ortaya çıkacak yeni durumlarla birlikte  MİCA mevzuatının  da genişleyeceğini  düşünüyorum.MİCA kripto varlık regülasyonun ilk ve en önemli ayağı olarak düşünülebilir.   


MİCA (Kripto Varlık Piyasa Mevzuatı )  için  önemli bir kaç hususa değinmek gerekirse, Kripto  Varlık Hizmet  Sağlayıcıları (Crypto Asset Service Providers- CASP ) 'na yönelik ciddi düzenlemeler  getirmektedir.   Kripto  Varlık Hizmet  Sağlayıcıları (Crypto Asset Service Providers- CASP )  için   lisans şartı getiriliyor. Bu yasayla birlikte  Avrupa Birliğin'de her borsa ya da saklayıcılar    kripto hizmeti veremeyecek. Sadece kendilerini   bu yasaya uyum haline getiren  platformlar  ya da saklayıcılar  bu hizmetleri  verebilecek . Lisanslama ile birlikte  Kripto Varlık Hizmet  Sağlayıcıları  (CASP)  denetlenebilecek   ve yasa  hükümleri yerine getirmeyenler   hakkında  ciddi yaptırımlar uygulanabilecek.Yasada ayrıca   sabit kripto para ihraççıları  için finansal gereklilikler   özellikle   teminat zorunluluğu ve faiz yasağı  açık açık belirtilmiş tir. Geçtiğimiz  yıl   bir çok yatırımcıyı mağdur eden  Luna , UST vakası ve hemen sonrasında batan FTX borsası yüz binlerce insanı mağdur etmiş ve tüm kripto para piyasasını etkilemiştir.  MİCA 'da getirilen lisanslama ( FTX olayı )ve   stabil coinler için de teminat  zorunluluğu  ( Luna ,UST olayı ) kullanıcıları  mağdur eden olayların önünü kesecektir. 


 MİCA ile birlikte  AB,  tüketici ve yatırımcı   korumayı amaçlarken  aynı zamandan  dijital  finansal  teknolojilerini  desteklenmesi ve korunması amacı da gütmektedir.  MİCA;  Kripto  sektörünün  düzenlenmesi ,   yatırımcının  korunması ve kara para aklamanın  da önüne geçecektir.    MİCA'nın uygulanmaya başlanmasıyla birlikte  getirilen  düzenleyici  ve denetleyici  faaliyetlerle   birlikte  kripto topluluğu için güven ve finansal istikrar  ortamı oluşacaktır.  

Türkiye'de 16 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete’ de yayımlanan yönetmelikte;  MİCA'da olduğu gibi kripto paralar için  ''Kripto Varlık''  ifadesini kullanmıştır.  MİCA, Kripto Varlık düzenleme çalışması olan Türkiye ve diğer tüm ülkeler için  yol gösterici olacaktır. 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av.Bünyamin İNCE

Paylaş