Grayscale SEC davası data-sizes=

GRAYSCALE SEC DAVASI

Mahkeme, Grayscale'nin spot Bitcoin ETF reddi itirazını haklı buldu ve SEC aleyhinde karar verdi.

Mahkemenin Sec- Grayscale'nin Spot BTC ETF davası nedir? Karar neden önemli? 

 

ETF  (Exchange-Trader Fund,)  borsada işlem gören fon anlamına gelir. Bitcoin ETF  onaylandığı taktirde  borsa yatırım fonu olarak işlem görecek. Yani  Bitcoin, kripto para borsaları dışında menkul kıymetler borsasında yatırım fonu olarak yer alabilecek. 

 

Grayscale  ekim  2021’de spot Bitcoin için ETF  başvurusunda  bulunmuştu. SEC, başvuruyu reddetmişti. Bunun üzerine  Grayscale ret kararını  mahkemeye taşımıştı. ABD Federal Mahkemesi  29.08.2023 tarihli kararında  Grayscale’nin başvurusunu haklı buldu ve SEC aleyhine bir karar verdi. Mahkeme kararında; ‘’SEC’in Grayscale’in ETF  başvurusunu keyfi ve kaprisli bir şekilde reddettiği ‘’  kararı verdi. Mahkeme ayrıca SEC’in; vadeli işlemlere dayalı ETF’leri kabul edip Spot Bitcoin ETF’leri  reddetme  gerekçesinin gerçekçi olmadığı bu sebeple  İdari  Prosedürler Yasası’nı (APA) ihlal ettiği değerlendirmesi yaptı. SEC daha spot Bitcoin ETF’lerinin onayını

 

Mahkemenin verdiği kararla  SEC’in  kararı ortadan kalmış oldu.  Mahkeme kararıyla birlikte SEC 3 yol izleyebilir;

 

1- Mahkeme kararını temyiz edebilir. Temyiz kararından  sonra aksiyon alabilir. 

2-SEC başvuruyu yeniden değerlendirip kabul edebilir. 

3-SEC kabul ettiği vadeli Bitcoin ETF onaylarını iptal edebilir(uzak bir ihtimal)  ya da Spot Bitcoin ETF ile Vadeli Bitcoin ETF’leri arasındaki farkları temel ve gerçekçi bir şekilde gerekçelendirip  başvuruyu tekrar reddedebilir.   

 

 

Grayscale'in SEC zaferi ne anlama geliyor?

 

Mahkemenin Grayscaleyi haklı bulmasıyla birlikte  Spot Bitcoin ETF’erinin  reddedilmesinin zorlaştığı, onaylanması yönünde de bir engel olmadığı teorik olarak söylenebilir.  Çünkü mahkeme  SEC’nin vadeli işlemlere dayalı Bitcoin ETF’lerini  onaylayıp spot Bitcoin ETF’leri reddetmek  için haklı ve gerçekçi bir sebepleri olmadığını belirtmişti.  Geçtiğimiz hafta içinde  Blackrock, Fidelity, Bitwise ve diğer  spot Bitcoin ETF başvurularını  erteleyen SEC’nin  17 ekim 2023 tarihinde  Blackrock, Fidelity, Bitwise, VanEck, Wisdom Tree,  Invesco Galaxy spot Bitcoin ETF’ler başvurularını tekrar değerlendirecek. SEC’in spot Bitcoin ETF başvuruları hakkında mart 2024’e kadar karar vermesi bekleniyor.  

 

Gerek mahkeme kararının oy birliğiyle alınmış olması gerekse de Blackrock, Fidelity gibi dev yatırım şirketlerin başvuruları   SEC’i  spot Bitcoin ETF’lerini  onaylamaya zorlayacak gibi. Tahminimce SEC spot Bitcoin ETF başvurularını yasaların kendisine tanıdığı sürelere dayanarak erteleyebileceği kadar erteleyecek ve karar vermesi durumunda spot Bitcoin  ETF başvurularını onaylamak zorunda kalacak. 

 

Paylaş