bitcoinyasadüzenlemesi data-sizes=

Kripto Para Düzenleme Çalışmaları

Kripto paralarla ilgili yapılacak düzenleme için bir kaç şey söylemek gerekirse;

 

1- Yapılacak yasanın kripto ekosisteminin tamamını kavrayacak, güvence sağlayacak ve hukuki ihtilaflarda sorunların çözümü noktasında yol gösterecek  bir düzenleme olması gerekir.

 

2-ilgili yasa merkeziyetsizliği kısıtlayıcı değil merkeziyetsiz olan bu ekosistemle entegre olacak şekilde düzenlenmesi gerekir.

 

3-Yerli ve yabancı yatırımcıya güven oluşturabilecek kripto para alım-satım platformlarına güvence şartı, lisanslama ve denetleme durumu açıkca yasayla korunmalıdır.

 

4-Blockchain teknolojisini ve  projeleri  üstünde çalışan kişi ve kurumları teşvik eden  bir yasa olmalıdır.

 

5-Kripto paralar hakkında henüz bir tanım yapılmamışken yasal bir koruması yokken bu aşamada vergi tartışmaları sadece yatırımcıyı korkukatacaktır. Yapılacak yasal düzenleme sonrası ortaya çıkacak durumlara göre vergi konusu gündeme gelmelidir.

 

6-Yapılacak kripto para  yasasında  18.02 2021 tarihli yönetmeliğin aksine kripto paraların ödeme aracı olarak kullanılması sağlanmalıdır.

 

7-Merkeziyetsiz ve önlenebilirliği olmayan bir ekosistemi merkezileştirmeye çalışmak ve sınırlandırmak (kişilerin yabancı kripto alım-satım platformlarına yapılacak sınırlandırma gibi  ) ekosisteme zarar verecek, yatırımcının ülkeye gelmesi engellenmekle birlikte yatırımı olan da kaçacaktır. 

 

 Tüm bu hususların enine-boyuna tartışılarak bu düzenlemenin yapılması gerekmektedir.

 

 

Av.Bünyamin İnce

Paylaş